Nationaal Park Lauwersmeer

Paradijs voor recreatie

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers. Zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen; alles is mogelijk in dit schitterende gebied. Je boot leg je aan in een van de jachthavens of bij een van de toegankelijke kleine eilandjes in het midden van het meer. Meer een landrot? Ook te voet of op de fiets ben je dagen, zo niet weken, zoet als je alles wilt zien. Ontdek het brede aanbod van themaroutes, tochten en ommetjes. Of trek je eigen plan en fiets met het knooppuntennetwerk van dorp naar dorp. Strijk neer op een van de terrasjes en kijk uit over het water. En ontdek wat er allemaal nog meer te doen is via de activiteitenkalender.

Met de boswachter op pad

In het Nationaal Park Lauwersmeer barst het van de biodiversiteit. Hier zijn de wandelmogelijkheden ontelbaar en vind je in de stilte de rust. Alleen, of samen. Neem de kinderen eens een keertje mee. Begin in activiteitencentrum Lauwersnest, loop de bossen in en beklim een van de vogeluitkijktorens. Boswachter Jaap Kloosterhuis neemt je een dagje mee door het gebied en warmt je alvast op voor jouw bezoekje. 

Lees meer

Paarden, koeien en zeearenden

In Nationaal Park Lauwersmeer zie je konikpaarden voorbij galopperen. Even verderop staan Schotse hooglanders tevreden te grazen. Vooral de liefhebbers van vogels halen hun hart op in Nationaal Park Lauwersmeer. Dat hier de magnifieke zeearend broedt, is inmiddels wel bekend. Wat hier verder hupst, rondvliegt en langstrekt: dat zie je vanuit een van de vele vogelkijkhutten of uitzichtpunten. Ga goed voorbereid op pad en luister alvast de Vogelspotcast, dan weet je meteen waar en hoe je vogels het beste kan spotten. 

 

Vogelspotten in het Lauwersmeer

Als je goed kijkt zie je ze vliegen. De vele vogels die het Nationaal Park Lauwersmeer rijk is. Van de lepelaar tot de watersnip en de brandgans. En met een beetje geluk kom je zelfs de imposante zeearend tegen. Met een spanwijdte van maar liefst twee en een halve meter. Het leuke is: zelfs de beginner kan de vogels in het vizier krijgen. Iedereen kan het doen. Ga je mee vogelspotten?

Lees meer

Janny en André op het Lauwersmeer

Wil je je thuis alvast goed voorbereiden op je bezoek? Of gewoon lekker gemaakt worden met mooie beelden uit het gebied? Voor het tv-programma Denkend aan Holland maakten André van Duin en Janny van der Heijden een vaartocht over het Reitdiep van Garnwerd tot Lauwersoog. Het Lauwersmeer kon natuurlijk niet ontbreken. Boswachter Jaap stapte bij ze aan boord en vertelde alles over de bijzondere natuur.

Bekijk de uitzending

"Vervelen? In het Lauwersmeergebied is daar geen tijd voor."

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief