Hot studentenspots in Groningen

Elk jaar staan duizenden studenten te springen om te beginnen aan hun studententijd in Groningen. De tijd die volgens vele voorgangers de mooiste tijd van je leven gaat worden. Van 12 tot en met 16 augustus is de KEI-week, de oudste én grootste studentenintroductieweek van Nederland. Gedurende vijf dagen maken KEI-lopers kennis met hun nieuwe woonplaats, Groningen. Een excellente keuze! Wij helpen deze kersverse studenten graag een eindje op weg en introduceren hier alvast de plekken waar je als student vast en zeker veel tijd gaat doorbrengen.

Ff naar de Ap

De Vismarkt & Korenbeurs - Als een supermarkt geen winkelwagentjes voor de deur heeft staan en het assortiment aan kant-en-klaar maaltijden groter is dan dat van de huishoudelijke artikelen, weet je dat je in een studentenstad bent. Albert Heijn Korenbeurs is helemaal ingericht naar de wensen en behoeftes van de moderne student. Gelegen aan de Vismarkt, in een prachtig monumentaal pand, is dit centraal gelegen filiaal van Albert Heijn een niet te missen eyecatcher. Hier moet je zijn voor wat brainfood tussen het studeren door, of om een voedzaam 'pastaatje rood' te bereiden voor het hele huis. Is de 'stufi' alweer op? Op dinsdag, vrijdag en zaterdag is een uitgebreide warenmarkt te vinden op de Vismarkt, waar je euro een daalder waard is.

lees meer

De gemeenschappelijke tuin

Noorderplantsoen - De een komt hier om de biertjes van gisteravond eraf te rennen, de ander om even heerlijk te ontspannen na een week hard studeren. Het Noorderplantsoen is het verlengstuk van de gk (lees: gemeenschappelijke kamer) van elke student. Niet alleen studenten, ook stadjers zijn dol op deze gemeenschappelijke tuin. Vooral aan het eind van de zomer, want dan bruist het er van de dans-, muziek- en theaterkunsten tijdens het Noorderzon Performing Arts Festival.

lees meer

Feesten tot de zon op komt

Poelestraat & Peperstraat - Nergens in de stad zijn de straatstenen zo plakkerig: in de Poele- en Peperstraat is het elke avond feest. Vooral wanneer het einde van de tentamenweek over gaat in een feestweek. Hier vind je studentenkroegen waaronder Het Feest, Shooters, De Negende Cirkel en Twister. De kroegen hebben één ding gemeen: ze kennen geen sluitingstijd, en dat is vrij uniek in Nederland. Ben jij niet zo'n studentikoze nachtbraker? In de zomermaanden barst het in de Poelestraat van de terrasjes. En die zijn ook ontzettend gezellig als je geen student (meer) bent.

Ontmoetingsplek voor studenten, ondernemers en onderzoekers

Zernike Campus - Niet perse een party place, maar wel degelijk een plek waar dagelijks duizenden studenten komen, is de Zernike Campus. Naast de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool werken hier ook andere bedrijven en instellingen met passie voor onderzoek, opleiding en ondernemerschap. Er vinden interessante ontwikkelingen plaats op het gebied van Healthy Ageing, Sustainable Society en Energie. Je vindt de campus op zo’n 10 minuten fietsen in noordelijke richting vanaf de stad. Alles is er aanwezig voor een dagvullend studieprogramma: van supermarkt tot compleet sportcomplex en diverse lunch- en koffietentjes.

lees meer

De Costa del Grun

Hoornsemeer & Paterswoldsemeer - Wanneer het kwik boven de 20 graden stijgt, is het Hoornsemeer een populaire plek onder studenten. Neem je zwemkleding, een handdoekje en een paar biertjes of een fles rosé mee en ervaar de 'Costa del Grun'. Aan het meer vind je tevens diverse horecagelegenheden die uitstekend inspelen op het op-vakantie-in-eigen-stad-gevoel. Ga bijvoorbeeld uitgebreid dineren op één van de sushiboten van Paviljoen De Dame, strijk neer op de loungebanken bij Kaap Hoorn of kies voor een van de vele andere zonovergoten terrassen aan het meer. Op zijn Gronings gezegd: kon minder!

Krakende hersenen

Universiteitsbibliotheek - Je zou het door alle afleiding bijna vergeten, maar in eerste instantie komen studenten naar Groningen om te studeren. Met name tijdens de tentamenperiodes wordt in en om de UB hard gezwoegd. Wie heel stilletjes voorbij loopt kan de hersenen van ruim 2.200 studenten horen kraken.

Nachtelijk snacken

Hasret, Febo e.a. - Niet alleen de kroegen, maar ook de snackbars en kebabzaken zijn de hele nacht geopend. En dat komt menig student maar al te goed uit, want döner kebab is niet aan te slepen voor de hongerige nachtbrakers. Zin in een minder exotische snack? Wandel dan verder naar de dichtstbijzijnde snackbar en probeer een eierbal. Deze overheerlijke vegetarische ragoutbal eet je nergens anders dan in Grunn. 

Het ouderejaars plein

Uurwerkersplein - Studenten die hun wilde haren al wat verliezen, zijn over het algemeen studenten die het Uurwerkersplein boven de Peperstraat verkiezen. Zodra het leven wat serieuzer wordt, kun je niet meer doordeweeks tot in de late uurtjes uitgaan, maar wordt op vrijdagmiddag genoten van een welverdiende borrel. Verscholen achter de Kromme Elleboog ligt het Uurwerkersplein. Hier kun je bij de Uurwerker een lekkere steenovenpizza eten, en drink je een speciaal biertje bij De Pintelier om je weekend in te luiden. 

lees meer

Ontdek ook