Met minder weer de stad in

Ook als het weer wat tegenzit, is het goed toeven in de stad. Er zijn tal van plekken waar je lekker droog blijft en je je tegelijkertijd vermaakt. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Forum, een expositie of zak lekker onderuit in één van de knusse kroegjes en cafés. Voor jong en oud: er is voor iedereen wat wils. En voel je een drupje regen? Met de kekke paraplu uit de Groningen Store blijf je sowieso lekker droog.

Forum | Nieuwe Markt 1

Hier kan je eigenlijk de hele dag terecht. Op elke verdieping is wel iets te doen. Het begint al beneden. Shop de leukste items met een Groninger twist in de Groningen Store. Neem vervolgens de roltrap naar Wonderland, waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Of ga langs de bibliotheek, pak een boek en neem plaats in een van de luie stoelen. Toch liever de film dan het boek? Dan kun je ook gewoon naar de bioscoop. Bijvoorbeeld naar het nieuwe onderdeel Spruit Cinema, met films speciaal voor peuters en kleuters. Of ga naar de nieuwe expositie van Storyworld: 'The Art of Aardman', over onder meer Shaun het Schaap. Sluit je dag bovenin af met een hapje en een drankje bij NOK met een prachtig uitzicht over de stad.

Bekijk

Exposities bezoeken | Verschillende locaties

Groningen is de cultuurstad bij uitstek. In het centrum zijn genoeg plekken waar je naar exposities kan. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan bijvoorbeeld Grid Grafisch Museum, waar een expositie over de Groninger kunstenaar Werkman te zien is. Houd je meer van fotografie en video? Ga dan eens langs bij Studio Noorderlicht. Heel het jaar door zijn hier exposities te zien die je zintuigenprikkelen. En natuurlijk moet je het Groninger Museum ook niet vergeten. Van schilderkunst tot design: alles valt hier samen. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'Unzipped', de exclusieve expositie van The Rolling Stones? Binnenkort ook hier te bewonderen. Bekijk, verwonder en oordeel zelf. Op sommige plekken kan je als bezoeker ook zelf creatief aan de slag. 

Bekijk

Groningen Store | Nieuwe Markt 1

Staak je zoektocht naar Belgische speciaalbieren, Perzisch keramiek en speelgoed uit China. De leukste itemskomen 'gewoon' uut Grunn. Van warme truien tot koffiemokken en typisch Groningse lekkernijen: in de Groningen Store vind je alles wat je hartje begeert. Zo ook een kekke paraplu met de opdruk 'Droge Groninger'. Kan je naar hartelust de stad doorlopen, nat word je toch niet. En is er iemand jarig? Verras diegene dan met een origineel cadeautje in Groninger stijl.

Bekijk

Boekhandels | Verschillende locaties

Bij minder weer hoort een goed boek. Verspreid over de stad zijn er verschillende boekhandels waar je die nieuwe thriller, roman of dat leuke kinderboek haalt. Blader door al het moois en ruik de geur van nieuw papier. Bij sommige boekhandels kan je ook even ontspannen. De tijd nemen voor je boek. Zo ook bij boekhandel Riemer in de Nieuwe Ebbingestraat. Sinds kort hebben ze daar een coffee corner met eigen barista. Ga er lekker voor zitten, neem een slok van je koffie en raak verdwaald in de bladzijden. 

Bekijk

Park en plantsoen

Om de natuur te proeven hoef je de stad niet uit. De naam Stadspark zegt het al. En het terrein is groter dan je denkt. Wandel langs oude eiken, open stukken of breng een bezoek aan de kinderboederij. Loop een stukje verder en zie in je kielzog de camping liggen, omring door hoge dennenbomen. Nog niet uitgekeken? Vanuit het Stadspark loop je zo de Onlanden in. Blijf je toch liever in de binnenstad? Dan kun je natuurlijk altijd nog uitwijken naar het Noorderplantsoen. Het blijft mooi en verveelt nooit. 

Verborgen kunst in de stad | Verschillende locaties

In Groningen staan kunstwerken niet altijd prominent op een sokkel, pronkend in het middelpunt van de belangstelling. De stad telt een flink aantal verstopte kunstwerken voor de oplettende kijker. Ben je bijvoorbeeld al bekend met de Wervel, Ons Blauwe Hart of de straatgraffiti? Maar er is meer. Hier vind je een paar van deze verborgen kunstwerken. Vergeet vooral niet je ogen open te houden want je zal ongetwijfeld tegen nog veel meer onverwachte kunstwerken aan lopen.

Martinitoren beklimmen | Martinikerkhof 3

Met haar 300 treden is het een beste klim, maar je krijgt er een fantastisch uitzicht over de stad voor terug. In de verte zie je zelfs de ommelanden liggen. Bewoner of bezoeker, je moet ‘d’Olle Grieze’ eens beklommen hebben. Of vaker natuurlijk. Een kaartje halen is gemakkelijker dan ooit. Dit doen je gewoon online. Met wie ga jij de klim maken?

Bekijk

Conceptstores | Verschillende locaties

De binnenstad staat bol van leuke boetiekjes en mooie winkels. Ga eens langs een conceptstore. Net even anders. De inrichting en het assortiment van de winkel spelen een belangrijke rol bij de beleving en zijn afgestemd op een thema of een bepaalde lifestyle. ​Hier vind je bekende merken naast experimentele eenpitters en luxe naast eigengereid vintage. Struin ondertussen langs de vele middeleeuwse panden. Je raakt niet uitgekeken. Of het nou gaat om dat leuke kledingstuk of dat ene item voor in je keuken: er zit altijd wel wat voor je tussen.

Bekijk
© Stella Dekker

Cafés en kroegjes | Verschillende locaties

Na een dagje op pad te zijn geweest moeten de benen ook even rusten. Op elke hoek van de straat dient de mogelijkheid zich aan om wat lekkers te nuttigen. Binnen, of gewoon buiten onder de terrasverwarming. Van bruine kroegen tot moderne eetgelegenheden: in de stad wordt je honger en dorst zeker gestild. Zin in wat actie? Ga dan bijvoorbeeld overdekt jeu des boulen bij bar Boel. Kortom, keuze genoeg. Bezoek ook eens de plekjes in de buitenwijken van de stad. Net even het hoekje om.

Bekijk

Ontdek ook

#binnenstad