Kunst en cultuur in de provincie

Dit najaar nemen we je mee langs de creatieve en artistieke hotspots van Groningen. Niet alleen in de stad kom je overal met kunst en cultuur in aanraking, ook in de provincie kun je als kunstliefhebber je hart ophalen. Van kleine artistieke galeries tot musea met grote exposities. Maar allemaal net even wat anders en met een eigenzinnig randje. 

Musea

Møhlmann museum

Aan de rand van het historische Appingedam, in een rijksmonument uit midden 19e eeuw, vestigt zich het Møhlmann museum. Dit zelfstandige museum is een platform voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst, opgezet door Ron Møhlmann zelf. In de tuin kun je prachtige beelden bekijken; wandelend over de slingerende paden of zittend vanuit de koffiekamer. Jaarlijks zijn er drie wisseltentoonstellingen en al met al kun je er meer dan 400 kunstwerken bewonderen. Een paradijselijk gebied met een museum vol kunst.

Lees meer

Het MOW

Wanneer je van het weidse Oldambt naar het verrassende Westerwolde rijdt kom je het MOW tegen. Tussen de oude bomen staat het moderne en eigenzinnige museum, met steeds meer vernieuwende tentoonstellingen. Grote en kleine exposities gaan hier hand in hand. Vaak in het teken van kunst, maar ook met oog voor de geschiedenis van de regio Westerwolde. Aan de kleine cultuurliefhebbers is ook gedacht met MOW jong. Zij volgen een eigen route en kunnen deelnemen aan allerlei kunstzinnige activiteiten. Een museum voor iedereen.

Lees meer

Museum Helmantel

Zowel het gebouw als de expositie zijn zeker het bezoeken waard. Naast de Andreaskerk in Westeremden vind je dit museum dat is ondergebracht in de boerenschuur van een voormalige pastorie. Gebouwd met tienduizenden eeuwenoude kloosterstenen als fundering. De expositie toont de kunst van Henk Helmantel, de in Groningen geboren en getogen fijnschilder. Al zijn hele leven wilde hij schilder worden en inmiddels is hij een van de meest bekende levende Nederlandse kunstschilders. Benieuwd naar zijn werk? In Museum Helmantel is, zoals de naam al zegt, veelal het werk van Henk Helmantel te zien. Daarnaast zijn er ook regelmatig werken van andere kunstenaars te bewonderen.

Lees meer

Galeries

Galerie Waarkunst

Ben je een echte kunstliefhebber? Neem dan vooral een kijkje bij Galerie Waarkunst in ’t Waar. Een galerie omringd door het boerenland van Oldambt. Waar het in de zomer een echt paradijs is, en ’s winters juist ruig en leeg. Een plek waar het hele jaar door kunst en landschap met elkaar verbonden zijn. In de galerie zelf zijn wisselende exposities met allerlei bijzondere kunstwerken te vinden die je iedere keer verrassen. Wandel door de grote tuin waar de kunstwerken tot de verbeelding spreken en neem naderhand plaats in de charmante theeschenkerij voor een versgebakken taartje.  

Lees meer

Artphy

Wanneer je Wessinghuizen binnenrijdt is Artphy niet te missen. De enorme galerie met blauw balkwerk is zo’n 300 jaar nieuwer dan de Westerwoldse boerderijen uit de omgeving. Een echte vreemde eend in Westerwolde, met in plaats van mais- of aardappelvelden, een met kunst bezaaide tuin waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. Binnen in de imposante blauwe kunstkathedraal wordt niet alleen kunst tentoongesteld, maar worden ook concerten, lezingen en poëzieavonden georganiseerd. Omgeven door natuur en akkers kun je je bij Artphy laten verwonderen door de hedendaagse kunst.

Lees meer

Galerie Gewaagd

In Hornhuizen, pal naast de kerk met de vrolijk gekleurde spits, zit de kleine kunstgalerie Galerie Gewaagd. Ooit was het een graanbewerkingsbedrijf, maar nu vind je wisselende gewaagde kunstcollecties tussen de betonnen pilaren en stortkokers. Neem na je bezoek aan de galerie plaats in de koffieschenkerij, waar de eigenaresse van de galerie heerlijke baksels met producten uit de omgeving voor je maakt. En wil je de kerk ook nog bewonderen? Bij Galerie Gewaagd hebben ze de sleutel en openen ze graag de deuren voor je.

Lees meer

Galerie Maya Wildevuur

In een van de oudste woningen in Oldambt zit tegenwoordig Galerie Maya Wildevuur. De eeuwenoude Ennemaborg hangt vol met allerlei kleurrijke schilderijen in vrolijke vormen. Overal staan ezels met doeken in wording en aan de muren hangen veel van haar beroemde schilderijen met boeketten en bloemen. De klaproos is haar handelsmerk en vind je terug in veel van haar werken. In de Ennemaborg heeft Maya verschillende kamers ingericht. Neem een kijkje in de roze en de blauwe kamer. En vergeet zeker de kelder niet, waar je in ieder hoekje weer tegen een verrassing aanloopt.

Lees meer

Kunst en kerken

Schoolkerk Garmerwolde

Op steenworpafstand van de stad staat de Schoolkerk in Garmerwolde. Een van de mooiste laat-romaanse kerken van Stad en Ommeland met prachtige 16e-eeuwse gewelfschilderingen. Cultuurliefhebbers, jong en oud, kunnen in deze kerk hun hart ophalen. In de robuuste losstaande toren staat een spectaculaire Escher-achtige trap. En op die trap de verrassende en uitdagende tentoonstelling 'Feest! In Oost en West', waar acht feesten uit de christelijke en islamitische traditie tot leven komen. Vergeet niet helemaal naar boven te lopen en het weidse Groninger land vanuit de uitkijktoren te bewonderen.

Lees meer

Groninger kerken in het Grootste Museum van Nederland

Het Grootste Museum van Nederland laat de mooiste kerken en synagogen van Nederland zien, samen als één museum. En vier oude Groninger kerken zijn hier voor geselecteerd. Allemaal anders, maar wel met hun eigenzinnige Groningse karakter. Zo staat de Petruskerk met veel houtsnijwerk midden in de botanische tuin van Pieterburen. Laat de Adelskerk in Midwolde de allure van een adellijke familie zien. Vind je bij de Sint-Hyppolystuskerk in Middelstum rijke schilderingen van een anonieme maker. En stap je in de Mariakerk in Krewerd even terug in de middeleeuwse sferen. Kortom, allemaal verborgen schatten klaar om ontdekt te worden.

Lees meer

Kerk Hornhuizen

In het noorden van de provincie ligt het pittoreske dorpje Hornhuizen. Midden in het dorp staat een prachtige kerk met een vrolijke gele toren. Beklim het felgekleurde kerktorentje voor een geweldig uitzicht over het landschap en de kwelders. Als je goed kijkt kun je Schiermonnikoog zien liggen. Wanneer je de kerk binnenstapt herken je de combinatie tussen klassiek en modern direct. In het door Studio Job ingerichte voorportaal kun je namelijk niet om de enorme kroonluchter heen. En als je goed oplet, kom je onderweg naar boven ‘graffiti’ tegen van Franse soldaten die in 1810 in Hornhuizen gelegerd waren.

Lees meer

Kerk Uitwierde

In het historische Eemsdelta staan tal van robuuste middeleeuwse kerken. Allemaal met hun eigen karakter. De kerk van Uitwierde heeft naast een rijke historie met een toren afkomstig uit de 13e eeuw, ook een moderne ‘belevingstrap’. De trap, ontworpen door het Groningse architectenbureau Onix won in 2013 een Dutch Design Award. De combinatie van de originele elementen van de kerk en de kunstzinnige trap maken het beklimmen van de toren tot een uitdaging. En eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over het Wad.

Lees meer

Kunstzinnige routes

E-bike route in het spoor van De Ploeg

Wolkenpracht. De enorme weidsheid waardoor je zo ver kunt kijken als je wilt. En het licht dat het landschap steeds weer een andere kleur geeft. Dat is het Groninger land dat zo geliefd was bij de kunstenaars van kunstkring De Ploeg. Een goede manier om dit bijzondere landschap te ervaren is op de fiets. Je doorkruist het Groningen van De Ploeg: de ommelanden met hun weidsheid, wind en ruimte. En zo kijk je opeens met een heel andere blik naar het Groninger land. Onderweg kom je alles te weten over De Ploeg met bijzondere verhalen: foto’s, muziek- en geluidsfragmenten en (kunst)historische achtergrondinformatie brengen het nu en het toen samen. Fietsen door een levend schilderij.

Lees meer

Poëzie op de fiets

Als je een lekker stuk wil fietsen kun je in Groningen goed terecht. Welke kant je ook opgaat, overal is genoeg moois te ontdekken. Maar laat je tijdens de route eens verrassen door gedichten die passen bij de omgeving. Met de Poëzieknooppunten stel je je eigen poëzieroutes samen voor een moment dat je zelf uitkomt, met een lengte die past bij de spieren in je benen. Op wel 300 fietsknooppunten in en om de stad zijn gedichten geplaatst van de dichters die aan het festival Dichters in de Prinsentuin deelnamen in 2020. Hoe verder je fietst, hoe meer poëzie je kunt horen.

Lees meer

Net over de Grens

Expositie Viva la Frida!

Net buiten Groningen, in het Drents Museum in Assen, is de expositie Viva la Frida! te bewonderen. De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. In de tentoonstelling is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen te zien. De moeite waard om net even over de grens te gaan.

Lees meer
Nickolas Muray (1892-1965), Frida Kahlo in blauwe blouse, 1939, foto, 32,4 x 24,1 cm, Throckmorton

Fine Art, New York / Photo by Nickolas Muray, © Nickolas Muray Photo Archives

Museum Belvedère en Afslag BLV

Het strak vormgegeven Museum Belvedère in Heerenveen toont al jaren een collectie kunstwerken van belangrijke Friese schilders en verbindt landschap en kunst met elkaar. Het museum is zeker een bezoekje waard, maar vergeet vooral niet langs te gaan bij Afslag BLV. Een gratis toegankelijk, stimulerend podium voor experiment en talentontwikkeling, waar jonge makers in contact komen met jonge tentoonstellingsmakers en jonge publieksgroepen. Afslag BLV is gevestigd in een Heerenveense school en sinds 2018 een dependance van Museum Belvedère.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief