Erfgoed in de Veenkoloniën

Als je op zoek bent naar een mooie regio met veel unieke bezienswaardigheden, dan zit je goed in de Veenkoloniën. Van een oud kapiteinshuis tot een heuse stoomtrein, je kan het hier allemaal vinden.

Museum Kapiteinshuis | Terug in de tijd

Pekela - ‘Stap binnen in de 19e eeuw’ dat is de slogan van Museum Kapiteinshuis. Vanaf het moment dat je door de deur stapt heb je het gevoel dat je jaren terug in de tijd bent beland. In dit museum lijkt het dan ook alsof de kapitein even weg is maar elk moment terug kan komen. Het bouwjaar van de oude kapteinswoning is 1799, dit is te zien aan de neuten onder de voordeur waar het bouwjaar op staat. Op de neuten staan ook de initialen van de kapiteins die deze woning hebben laten bouwen.

Lees meer

VanBeresteyn | Cultuur voor iedereen

Veendam - Bij theater vanBeresteyn kan je terecht voor film, theater en evenementen. Ze hebben een ruim aanbod voor alle leeftijden en doelgroepen. Op zondagochtend is er bijvoorbeeld vaak een peuterbioscoop, maar er spelen ook regelmatig documentaires en educatieve films. Ook op het bied van theater is er een ruim aanbod met veel verschillende genres. Van muziek tot cabaret.

Lees meer

Margaretha Hardenbergkerk | Bijzonder verhaal

Wildervank - De kerk van Wildervank heeft een bijzonder verhaal. De stichter van het dorp, Adriaan Geerts Wildervanck, zijn vrouw, Margaretha Hardenberg, viel tijdens een wandeling op de heide in slaap. Toen ze wakker werd was er een slang om haar heen gekronkeld. Margaretha was zo bang, dat ze de slang een belofte deed. Als ze zou overleven, zou ze een kerk laten bouwen op de plek waar ze lag. Direct na het afleggen van de belofte verdween de slang en de kerk werd volgens afspraak gebouwd.

Lees meer

Industrie en papiermolen de Zwaluw | Oude ronde korenmolen

Nieuwe Pekela - Deze mooie ronde stenen molen is gebouwd in 1891. De molen is vooral gebruikt om koren mee te malen. Rond 1970 is de molen voor het eerst gerestaureerd en daarna in gebruik genomen om diervoeder mee te malen. De familie Pot is jarenlang eigenaar geweest van deze molen, in 2003 hebben ze de molen verkocht aan Stichting Molen De Zwaluw. Deze hebben de molen enkele jaren geleden wederom gerestaureerd. Deze molen is een van de laatste ronde stenen molens van Nederland.

Lees meer

Museumspoorlijn Star | Oud sporennetwerk

Stadskanaal - Op de grens van Groningen en Drenthe vind je museumspoorlijn STAR. Hier ga je terug in de tijd en beleef je een unieke treinreis tussen Stadskanaal en Veendam. Een tip voor de echte treinliefhebbers onder ons. Bij het station is er ook een museum te vinden waar een uitgebreide tentoonstelling te zien is over de geschiedenis van de spoorlijn.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief