Erfgoed in de Veenkoloniën

Als je op zoek bent naar een mooie regio met veel unieke bezienswaardigheden, dan zit je goed in de Veenkoloniën. Van een oud kapiteinshuis tot een heuse stoomtrein, je kan het hier allemaal vinden.

Museum Kapiteinshuis | Terug in de tijd

Pekela - ‘Stap binnen in de 19e eeuw’ dat is de slogan van Museum Kapiteinshuis. Vanaf het moment dat je door de deur stapt heb je het gevoel dat je jaren terug in de tijd bent beland. In dit museum lijkt het dan ook alsof de kapitein even weg is maar elk moment terug kan komen. Het bouwjaar van de oude kapteinswoning is 1799, dit is te zien aan de neuten onder de voordeur waar het bouwjaar op staat. Op de neuten staan ook de initialen van de kapiteins die deze woning hebben laten bouwen.

Lees meer

Veenkoloniaal Museum | Historie in rijksmonument

Veendam - In een bijzonder en monumentaal pand zit het Veenkoloniaal Museum. Hier ontdek je door de vaste tentoonstellingen hoe de Veenkolonien zijn ontstaan. Met exposities over de prehistorie, de zeevaart en de industrie kom je van alles te weten over de rijke geschiedenis van dit gebied. Een verhaal van de Veenkoloniën als de bakermat van de Groninger kustvaart en landbouwindustrie.

Lees meer

Siep&Co - Industrieel erfgoed

Oude Pekela - Benieuwd welke 19e-eeuwse technologische hoogstandjes voor een industriële revolutie zorgden? Breng dan een bezoekje aan strokartonfabriek Free & Co. Het gebouw zelf is al indrukwekkend, maar binnen kijk je je ogen uit. Hier staat een keur aan antieke machines te pronken, een paar werken ook nog steeds. In het oudste deel van de fabriek zit stichting Siep & Co. Zij houden de industriële geschiedenis van de Veenkoloniën levend. Zo is er in het machinehuis een unieke Stork-stoommachine uit 1929 te vinden, compleet met gigantisch vliegwiel. Niet moeilijk om je voor te stellen hoeveel lawaai en stoom de machine veroorzaakt moet hebben.

Lees meer

Jatrie | Alle hens aan dek

Stadskanaal - Kom aan boord! De Jatrie is een oud binnenvaartschip en is omgebouwd tot museum. Iedere eerste zaterdag van de maand kan je van 13.00 tot 16.00 uur gratis rondneuzen. Het schip ligt voor wal aan de Oosterkade in Stadskanaal. Er worden ook regelmatig exposities in gehouden. Een leuk uitje voor jong en oud!

Lees meer

Museumspoorlijn STAR | Oud sporennetwerk

Stadskanaal - Op de grens van Groningen en Drenthe vind je museumspoorlijn STAR. Hier ga je terug in de tijd en beleef je een unieke treinreis tussen Stadskanaal en Veendam. Een tip voor de echte treinliefhebbers onder ons. Bij het station is er ook een museum te vinden waar een uitgebreide tentoonstelling te zien is over de geschiedenis van de spoorlijn.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief